“Xırman” şirkəti 1997- ci ildən Azərbaycan Respublikasının qida sənayesi sektorunda fəaliyyət göstərir. Burada gündəlik təlabat məhsullarına aid olan çörək, un və süd məhsulları istehsal olunur.
Un istehsalı: İstehsalat kompleksində əla növ birinci və ikinci növ unlar istehsal olunur. Burada qabağcıl texnologiya hesabına və müxtəlif buğda növlərindən, bir birlərini tamamlama sxeminin tərtibi nəticəsində, yüksək keyfiyyətli un istehsal olunur.
Çörək istehsalı: Şirkətimiz çörək istehsalı sahəsində kifayyət qədər təcrübəyə malikdir. Burada uzun müddət təcrübədən keçmiş və şirkətimizə məxsus olan reseptura əsasında, hazırlanmış “Bakılı” çörəyi, Ukrayna və Rusiya texnologiyaları ilə çovdar unundan hazırlanmış “Ukrayna” və “Borodinski” çörəkləri də istehsal olunur.
Süd istehsalı: Azərbaycanın ən səfalı bölgələrindən gətirilmiş südü “Xırman” şirkətində xüsusi laboratoriya şəraitində müayinədən keçirdikdən sonra, yüksək texnoloji prosesdə pasterizə edilərək istehsala verilir. Süd emal zavodunda yeni məhsullara xüsusi yer verilmişdir. Belə ki, məhz burada, Azərbaycanda ilk dəfə qatılaşdırılmış süd və şokoladlı şirin kəsmik kimi məhsulların bir sıra çeşidləri istehsal olunur. Bundan əlavə əsl inək südündən heç bir qatqısı olmyan kərə yağları müxtəlif çeşidlərdə və çəkilərdə istehsal olunur.
Kərə yağı. Qədim zamanlardan bəri kərə yağı özünə ən yaxşı qida yağının şöhrətini qazanmışdır və bu şöhrətə həqiqətən də layiqdir, gözəl ətir və dada malikdir. Kərə yağı – çalxalanmağa məruz qalan qaymaqdan hazırlanmış süd yağının konsentratıdır. Kimyavi tərkibi budur: 82,5 faizdən az olmayaraq yağ, 16 faiz su, biraz zülal, mineral duzlar və vitaminlər. Kərə yağı A vitamininin mühüm mənbəyi kimi istifadə oluna bilər, 100 q yağın tərkibində 0,5 milliliqram vitamin mövcuddur. Ondan əlavə, məlum olub ki, süd yağının tərkibində böyük miqdarda fosfatid və orqanizm üçün çox vacib olan yağ turşusu var. Bu turşular insan bədənində toxumaların düzgün mübadiləsi üçün önəmlidir. Süd yağı uşaqların böyüməsi və inkişafı üçün çox vacibdir: onun tərkibi hissələri və vitaminləri orqanizmi infeksion xəstəliklərdən müdafiə, dərini elastik və mikroblar üçün əlçatmaz edir, görmə qabiliyyətinə müsbət təsir göstərir. Süd yağı ana südünün tərkibini yaxşılaşdırır və onun ayrılmasını gücləndirir. Mədə və bağırsağ üzrə cərrahiyə əməliyyatı, bundan başqa ateroskleroz və hipertonik xəstəlik keçirmiş və zəifləmiş xəstələrin qidasında əvəz olunmazdır. Nəhayət, kərə yağının daha bir mühüm xüsusiyyəti – onun aşağı temperaturda əriməsi (30 dərəcəyə yaxın) və beləliklə tez həzm olunmasıdır. Müxtəlif növ kərə yağları emal edilir: duzsuz, duzlu, krestyanskoye, voloqodskoye, əridilmiş, və əlavələrlə: şokoladlı, meyvəli və ballı.
Kəsmik. Həkimlər və alimlər belə xarakterizə edirlər kəsmiyi - «qadağa bilməyən qidadır», «südün faydalı xüsusiyyətlərinin təbii konsentratıdır» , «çox rahat qidadır», «hamı üçün pəhriz qidasıdır». Bu fikirdə onları miliyonlarla insan dəstəkləyir. Kəsmik — insana məlum olan ən qədim qida növlərindən biridir. Alfred Qottşalk «Qida tarixi» kitabında yazır ki, insanlar hələ neolit dövründə kəsmik və pendiri xatırlayan məhsulu hazırlaya bilirdilər. Çox guman ki bu məhsulun ilk dəfə hazirlanması təsadüfü olmuşdur: camış, inək südünün çürüməsi nəticəsində; yaranmış maya süzülüb, qalan kütlə isə nəinki yeməli oldu, hətta çox dadlı olmuşdur. Çox guman ki insan kəsmiyin hazırlanmasına məhz bu cür təsadüfü üsulla öyrənib.
Qatılaşdırılmış süd amerikalı Geyl Borden tərəfindən 19 avqust 1856 ci ildə patentləşdirilmişdir. Bordenin məqsədi məhsulların uzunmüddətli saxlanılması üslubunun icadı idi, süddən əvvəl o bu sınaqları şirə, çay və ətlə aparmışdı. 1851-ci ildə Londona qida sərgisinə dəvət olunmuşdur. Gəmilə qayıdarkən, bir neçə uşağ ölümünün şahidi oldu, səbəbi keyfiyyətsiz süd idi. Həmin zamandan Borden qatılaşdırılmış südün hazirlanması ilə sıx məşğul oldu. Dünyada ilk qatılaşdırılmış süd emal edən zavod, 1858 ci ildə Amerikada açılmışdır. Vətəndaş müharibəsi başlandıqdan sonra isə Şimalın əsgərlərini təmin etmək üçün bu məhsul kütləvi şəkildə istehsal olunmağa başladı. Müharibədən sonraki Bordenin məşhurluğu ona bir neçə zavod yaratmağa imkan açdı, sonradan bu işi öz oğullarına həvalə edərək son günlərini Texas ştatının kiçik şəhəri, onun adını daşıyan Bordendə keçirmişdir.
SÜD MƏHSULLARI
250 GR |
|||
|
|||
250 GR |
|||
500 GR |
|||
|
|||
PENDİR |
|||
KƏSMİK |
|||
|
|||
Bu səhifənin daimi ünvanı |
Bu səhifəyə keçid kodu |
|